Miód naturalny – pozytywny wpływ na zdrowie

Od wielu lat lekarze, dietetycy a też fani zdrowego żywienia powtarzają jak mantrę – miód jest lekarstwem na przeróżne choroby, przeziębienia oraz wszelkie zło powiązane z dolegliwościami nękającymi organizm ludzki. Czy jest to zgodność z rzeczywistością? Czy naprawdę miód jest tak zdrowy i tak odpowiednio wpływa na ludzki organizm? Czy każdy rodzaj miodu jest jednakowy? Warto przyjrzeć się temu problemowi i wypróbować, co naprawdę odpowiada za zdrowotne aspekty miodu. W tym dochodzeniu pomoże nam http://api-inhalacje.pl.

Miód naturalny – sposób na długowieczność i tężyznę fizyczną

Potwierdzenia na bazie przykładu nie należy długo wyszukiwać – Hipokrates, który dożył 111 lat nie ukrywał, że istotną rolę w jego dziennym menu pełnił miód. Jak donoszą zapiski ojca medycyny, zajadał się miodem oraz nie bał się stwierdzeń, jakoby oczywiście miód w zestawieniu z innymi warzywami i owocami (także sokami) był lekarstwem na większość dokuczliwości a również na długowieczność. Wiek, którego dożył zdaje się to weryfikować. Bezustannie mało? Pitagoras, inny słynny badacz też dożył sędziwego wieku – w jego dziennej diecie także znajdował się miód.

O ile naukowcy nie dowiedli jeszcze, jaki składnik miodu wpływa na długowieczność (nie wszystkie substancje z uli zostały zbadane), tak w przypadku leczenia chorób mamy sporo pokaźniejszą wiedzę. Miód naturalny to pewny składnik, jego najczęściej wymieniane atrybuty to:

• leczy przeziębienie;

• wzmacnia serce, dopasowuje układ krwionośny;

• podgrzany kuruje biegunkę, bardziej stężony reguluje trawienie;

• działa kojąco na nerwy, łagodzi stres;

• przyspiesza gojenie ran;

• ma właściwości antybakteryjne;

• wpływa korzystnie na skórę (miód jest częstym elementem w produkcji wielu kremów i preparatów);

Skąd tak dużo zdrowych i przy okazji rozkosznych właściwości miodu naturalnego? Za większość dobrodziejstw odpowiadają enzymy trawienne pszczół, które przygotowują miód. Przykładem jest nadtlenek wodoru, który w słusznym stężeniu znany jest jako woda utleniona. Pszczoły fabrykują również inne enzymy, takie, jak: lizozym, inhibina i apidycyna, jakie zwalczają bakterie, wpływając bezpośrednio na organizm. Nasz układ trawienny przyjmuje te enzymy razem z miodem. Co znacznie więcej, miód zawiera potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witaminy: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy oraz biotynę. Wszelkie te kompozycje znajdują się w miodzie naturalnym – i tutaj warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że nie każdy miód jest takim pełnowartościowym złotym zdrowiem.

Ważne jest, aby konsumować miód naturalny rodzaju http://api-inhalacje.pl/ – prosto z pasieki, bez zbędnych chemicznych domieszek (niestety dużo miodów osiągalnych w supermarketach zawiera dodatkowe chemiczne składniki, jakie wpływają na smak, niszcząc przy okazji uzdrawiające własności naturalnego miodu).

Powiązane publikacje

Dodaj komentarz