Thursday, 23 Sep 2021

Wytwórczość kawy i jej klasyfikacja – jaki typ wybrać?

Kawę uprawia się jedynie w niektórych państwach. Jest to niemniej jednak niezmiernie dochodowy biznes. Eksportowana jest niemal do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Chyba wszyscy, w każdym zakamarku na ziemi pijemy kawę. Oczywiście robimy to na różne sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie konsumują, nie piją, wyraźnie jej nie ubóstwiają. Jednakowoż to jedynie od nas zależy, od stworzonego przez nas smaku czy gustu czy taką kawę będziemy pić. Jeżeli kawę eksportuje się nieomalże do wszystkich krajów oznacza to, iż musi być produkowana w ogromnych ilościach – oraz tak także jest w rzeczywistości. Wszystkich roku fabrykuje się aż 7 milionów ton kawy. To w zasadzie dużo. W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana oraz jak zostanie przygotowana zależy jej smak.

A smaki są bardzo różne. Pewno każdy z nas spotkał się z kawą o wiele bardziej gorzką czy taką, której smak był niemal słodkawy. Kawę trzeba potrafić przygotować – sprawdź kawa boliwijska. Czasem taki napój nie jest zbyt pyszny – musimy go odpowiednio przyprawić.

Na półkach sklepowych mamy niezmiernie różne kawy. Zapakowane są one w różne opakowania, pudełeczka, woreczki. W pewnych momentach wybitnie długo zastanawiamy się zanim wybierzemy tą słuszną. Aby wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy podobne do siebie w smaku, niemniej jednak są też i takie gruntownie różnorodne.

Kawę można poddać klasyfikacji. Rekomenduje się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne i te, które są liofilizowane. W Polsce najpopularniejsze są kawy rozpuszczalne. Większa część z nas pije właśnie takie kawy. Niegdyś nie były one dostępne. Trzeba było sprowadzać je z zagranicy – a to nieraz było niezwykle zawiłe.

Kupowało się w takim razie kawy w ziarnach oraz należycie przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, aby uzyskać trafną strukturę takich ziaren, żeby rozdrobnić je. Nie mogły być nazbyt drobne, niemniej jednak i nazbyt grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Dziś mamy wybitnie duży wybór kaw. Są różnorodne smaki, różni producenci.

Powiązane publikacje

Dodaj komentarz